Verlengde Herckenrathweg 22 6681 DJ Bemmel
06 - 51 29 33 88
hanneke@burohoetmer.nl

Hanneke Hoetmer

Wat fijn dat je mijn site bekijkt. Ik hoop dat ik je verder kan helpen.

Toen ik jaren geleden met de lerarenopleiding Nederlands en Duits startte, wist ik direct dat ik met leerlingen wilde werken die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Inmiddels heb ik in het onderwijs veel ervaring opgedaan, vooral op het gebied van gedrag bij leerlingen. Ik heb binnen het speciaal onderwijs voor de klas gestaan, heb als casemanager binnen de jeugdhulpverlening gewerkt en was projectleider bij een project voor randgroepjongeren. Inmiddels werk ik al jaren als begeleider passend onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Mijn werk is prachtig werk. Geen leerling is hetzelfde en zijn of haar omstandigheden zijn altijd anders. Dit maakt de oplossing of de aanpak dus ook altijd anders. Wat heeft deze specifieke leerling nodig om eruit te halen wat erin zit, vraag ik mij altijd af.

Ik werk met leerlingen op alle niveaus, van VMBO tot Gymnasium. Wat ze gemeen hebben, is dat ze om de een of andere reden gedrag vertonen waar de omgeving maar ook zijzelf last van hebben. Dat kan zijn doordat ze bijvoorbeeld ADHD of ADD hebben, een aandoening in het autistisch spectrum of een lastige thuissituatie, wat z’n weerslag heeft op school.

hanneke

Geen blauwdruk

Concentratieproblemen, extreme verlegenheid, perfectionisme, niet kunnen slapen, emoties niet kunnen controleren, ieder heeft zo z’n eigen problemen. Maar met het huidige beleid op onderwijs moet iedereen toch zoveel mogelijk in het schoolsysteem passen.

Ik wil kijken wat er, liefst samen met docent en ouders of verzorgers, uit deze jongeren te halen valt. Deze kwetsbare groep (ja, dat zijn ze!) vergt eigenlijk aanpassing van het hele systeem binnen het reguliere onderwijs. Maar vaak wordt alleen van de leerlingen verwacht dat ze zich aanpassen.

Er zijn zo veel factoren die maken of een leerling slaagt of niet. Er is geen blauwdruk, geen standaard plan van aanpak. Wel geloof ik heilig in de kracht van de driehoek. Leerling, ouders, school. 

driekhoek-3

Mindfulness

Toen ik in aanraking kwam met mindfulness, zag ik hierin zo veel kansen voor leerlingen! Het leert ze omgaan met hun te volle hoofd en ze leren bewuste keuzes te maken. Daarom heb ik me hierin gespecialiseerd en geef ik nu trainingen van tien weken voor leerlingen op het voortgezet onderwijs.

Onderwijs en gedrag

De combinatie van onderwijs en gedrag is echt mijn thema. Ik werkte mee aan het boek ‘SWPBS: Schoolbreed gedragsvraagstukken aanpakken in het voortgezet onderwijs’ en deed veel opleidingen en cursussen. Inmiddels ben ik PBS coach, JOB coach, gedragsspecialist, jongeren mindfulnesstrainer, Marte Meo practitioner en dus docent Nederlands en Duits.

In mijn werk zie ik behalve de leerlingen ook docenten worstelen. Vooral jongere docenten krijgen geen tijd om hun klassenmanagement goed op te zetten en vallen uit met een burn out. Dat kan anders.

Daarom ontwikkelde ik samen met Henk-Paul Hegeman TALENT360, een onderwijspracticum dat docenten laat zien wat ze in hun mars hebben en hoe ze dit het beste kunnen inzetten.

Je ziet het, ik ben onlosmakelijk verbonden met het onderwijs en weet veel van gedrag. Bel of mail mij als je wilt weten hoe ik jou kan helpen. Of voor meer informatie, dat kan natuurlijk ook!